حل تعارض و مواجهه با آن
اختلاف نظر و تعارض طبیعت روابط میانفردی است. اختلافها و تعارضها فرآیند ارتباط را تحت تأثیر قرار میدهند و روابط اجتماعی را مخدوش میکنند. برای زندگی در یک جامعهی سالم و به دور از خشونت و تنش، به راههایی برای پیشبینی موقعیتهای منجر به تعارض نیاز داریم، همینطور به مهارتهایی که با استفاده از آن بتوانیم از وقوع تعارض پیشگیری کنیم و مانع گسترش شدت و دامنهی اختلافها شویم، و سرانجام وقتی تعارض رخ داد بتوانیم آن را حل و فصل کنیم.
مجموعه وبینارهای «پیشبینی تعارض و مواجهه با آن» با هدف گفتوگو دربارهی دانش و مهارتهایی طراحی شده که برای پیشبینی موقعیتهای منجر به تعارض، پیشگیری از به بنبست رسیدن اختلافها، مصالحهی مؤثر و حل تعارض ضروری است. افزون بر این، دربارهی کاربرد همهی این مهارت در محیطهای آموزشی و ارتباط میان آموزشگران با یکدیگر، با والدین و شاگردان گفتوگو میشود.
این مجموعه در سه جلسهی یک ساعت و نیمه برای آموزشگران، والدین و افرادی طراحی شده است که به موضوع تعارض و حل و فصل مؤثر و مسالمتآمیز آن در محیطهای آموزشی علاقه دارند.
طراح و تسهیلگر اصلی این جلسات دکتر مارک گوپن، استاد دانشکدهی تحلیل و حل تعارض در دانشگاه جورج میسن و مدیر مرکز ادیان، دیپلماسی و حل تعارض این دانشگاه است.
برنامهی هفتگی
جلسهی اول: مقدمهای بر کاربرد تحلیل تعارض، پیشگیری از تعارض، مدیریت تعارض و حل تعارض در محیطهای آموزشی.
جلسهی دوم: کاربرد علوم اعصاب، روانشناسی مثبتگرا، رفتاردرمانی شناختی، پژوهشهای مرتبط با همدلی، استدلال اخلاقی و استدلال همدلانه در تعارضهایی که در محیط آموزشی رخ میدهد.
جلسهی سوم: بررسی سناریوهایی دربارهی پیشگیری و حل تعارض در کلاس درس و زندگی روزمره
سرفصلها
نحوهی برگزاری
دکتر گوپن در ابتدای جلسهی اول و دوم دربارهی مفاهیم اصلی صحبت میکند و فرصتهایی برای گفتوگوی گروهی دربارهی کاربرد آن ها در زندگی روزمره و کلاس درس در نظر گرفته شده است.
در جلسهی دوم شرکتکنندگان باید دربارهی تجربهی شخصی خود از همدلی، اضطراب همدلانه، خشم بابت مشاهدهی درد و رنج دیگران، و راههایی برای تبدیل رنج و درگیری به نیروهایی مولد و مثبت و مؤثر بنویسند. در این جلسه نمونهها و مثالهایی مرتبط با کلاس درس هم مطرح میشود.
جلسهی سوم، شبیهسازی و تمرین مفاهیم است. در این جلسه بر اساس مثالهایی که شرکتکنندگان در جلسات اول و دوم از کلاس درس و زندگی روزمرهشان مطرح کردند، سناریوهایی ارائه میشود تا حاضران مفاهیمی مثل تحلیل تعارض، اجتناب از تعارض، مدیریت تعارض و حل آن را تمرین کنند. بخشی از این جلسه هم به پرسش و پاسخ دربارهی کاربرد ابزارها و روشهای معرفی شده در کلاس درس اختصاص دارد و شرکتکنندگان میتوانند چالشهای احتمالی را به بحث بگذارند.