کنش هوشمندانه در جامعهی زخمخورده
در ماههای گذشته پریشانیها، زخمها و آسیبهای کمسابقهای را در جامعهمان تجربه کردیم؛ زخمها و آسیبهایی که نه فقط بر زندگی اجتماعی، که بر زندگی فردی تکتک شهروندان اثر گذاشت.
ما معمولا توجه ویژهای به درسهایی مثل ریاضی، علوم، زبان و علوم اجتماعی داریم و آنها را لازمهی بالا رفتن از نردبان اجتماع میدانیم. این توجه زیاد باعث میشود از مسائل مهمی مثل احساسات فردی و روابط اجتماعی غافل شویم.
درک و پردازش احساسات جایی در برنامهریزی آموزشی ما ندارد. در حالیکه در سالهای گذشته گفتمان متکی بر هوش و آیکیو تغییر کرده و اندیشمندان آموزشی به هوش عاطفی (ایکیو) توجه بیشتری نشان میدهند. کیفیت دیگری که در آینده گوی سبقت را از هوش عاطفی خواهد ربود، هوش اجتماعی یا اِسکیو است. بخش مهمی از هوش اجتماعی توانایی مواجهه با اختلاف، تضاد و تعارض است. یک مهارت مهم دیگر در هوش اجتماعی توانایی پردازش احساسات است؛ نه فقط در سطح فردی، بلکه به عنوان عضوی از یک گروه.
دربارهی کارگاه
کارگاه «کنش هوشمندانه در جامعهی زخمخورده؛ آموزش حساس به تضاد و تعارض» که در ۱۰ جلسهی آموزشی و به مدت ۱۰ هفته برگزار میشود، برای تسهیلگرانی طراحی شده میخواهند به یادگیرندگان یا شرکتکنندگان در گفتوگوهای جمعی کمک کنند طیفهای متفاوتی از عواطف و احساساتی مثل خشم، انتقام، ناامیدی، اضطراب، اندوه، رنج و فشار را پردازش و درک کنند. برای رسیدن به این هدف در هر هفتهی آموزشی مجموعه ابزارها و استراتژیهایی برای پردازش احساسات در یک فضای امن و حمایتگر ارائه و تمرین میشود.
سرفصلهای آموزشی
موضوع اول: آگاهی از احساسات – بررسی احساسات از منظر علوم اعصاب و گفتوگوی جمعی دربارهی تجربههای عاطفی
موضوع دوم: احساسات پیچیده و دشوار – شناسایی احساسات پیچیده و دشوار، ریشههای آن و آنچه لازم است دربارهی این احساسات بدانیم
موضوع سوم: گوش دادن فعال و فرامهارتها – یادگیری فعالانه گوش دادن، شنیدن آنچه باید شنیده شود و فرامهارتهای ضروری برای آموزش حساس به تضاد و تعارض
موضوع چهارم: دموکراسی ژرف – تمرین ابزار دموکراسی ژرف، تمرین بیطرف ماندن و دوری از جانبداری و قضاوت در گفتوگوها، تمرین احترام
موضوع پنجم: پردازش روانزخمها برای جامعه و نسلهای مختلف – اهمیت رویاپردازی اجتماعی و بررسی این پرسش که وقتی رویاهای اجتماعی شهروندان محقق نمیشود، چه اتفاقی میافتد؟ این ناکامی کجا و چطور آشکار میشود؟
نحوهی برگزاری
این کارگاه تعاملی و مشارکتی، و عملی و کاربردی است؛ یعنی ابزارها و راهکارهایی در آن معرفی میشود که نهتنها در طول جلسه که در زندگی فردی و حرفهای شرکتکنندگان به کار میرود. این ابزارها در مباحث تئوریک ریشه دارند و در هر جلسه به این ریشهها اشاره میشود. پرداختن به نظریههای به عنوان مرجع و راهنما در برنامهی هر هفته گنجانده شده و بخش عمدهی جلسات به تمرین و تجربهی عملی خواهد گذشت.
این کارگاه حاوی پنج موضوع اصلی است و هر موضوع طی دو هفتهی آموزشی ارائه و تمرین میشود. هر هفته یک جلسهی دو ساعتهی آنلاین (از ساعت ۷ تا ۹ شب، از طریق گوگلمیت) داریم؛ در جلسهی اول موضوع مورد نظر بررسی و ابزارهای مرتبط با آن ارائه میشود، سپس شرکتکنندگان یک هفته فرصت دارند تا ابزارهای ارائه شده را در زندگی روزمرهی خود به کار ببرند و برای جلسهی دوم که بازاندیشی است آماده شوند. در جلسهی دوم شرکتکنندگان از تجربههای خود میگویند، چالشهای کاربرد ابزارها را مطرح میکنند و تسهیلگر کارگاه به آنها بازخورد میدهد.
۲۲ فروردین – ارائهی موضوع اول: آگاهی از احساسات
۲۹ فروردین – بازاندیشی موضوع اول
۵ اردیبهشت – ارائهی موضوع دوم: احساسات پیچیده و دشوار
۱۲ اردیبهشت – بازاندیشی موضوع دوم
۱۹ اردیبهشت – ارائهی موضوع سوم: گوش دادن فعال و فرامهارتها
۲۶ اردیبهشت – بازاندیشی موضوع سوم
۲ خرداد – ارائهی موضوع چهارم: دموکراسی ژرف
۹ خرداد – بازاندیشی موضوع چهارم
۱۶ خرداد – ارائهی موضوع پنجم: پردازش روانزخمها
۲۳ خرداد – بازاندیشی موضوع پنجم